ŽIVOT S PRIRODOM U NINSKOJ LAGUNI-IZLOŽBA

 In Događanja, Obavijesti

U srijedu, 30. svibnja 2018. godine u Baroknoj kući u Ninu otvorena je izložba „Život s prirodom u Ninskoj laguni” u organizaciji Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja Zadar i Grada Nina.

Izložbu je koncipirala viša kustosica i voditeljica Prirodoslovnog odjela Snježana Vujčić – Karlo koristeći građu iz fundusa odjela kojom je predstavljena raznolikost flore i faune ninske lagune koja je zbog svojeg prirodnog bogatstva privlačila ljude od najranijih razdoblja ljudske povijesti pružajući brojne blagodati.
Izložbu je pred prisutnim uzvanicima predstavila djelatnica Grada Nina gospođa Marijana Ramov istaknuvši kako je Nin u javnosti percipiran ponajviše kroz kulturno-povijesnu baštinu Time je veće zadovoljstvo što ova izložba nudi malo drugačiji pogled na Nin, kroz prizmu potpuno ravnopravne, ali posebne i jedinstvne prirodne baštine. Naglašeno je kako je izložba dio projekta koji će se u rujnu održati pod nazivom Baština Nina na Zrinjevcu u prostorima Arheološkog muzeja u Zagrebu te je ujedno uvod u nadolazeće obilježavanje Dana Grada Nina i manifestaciju Ninsko kulturno ljeto.
U ime Narodnog muzeja Zadar uzvanicima se obratila autorica izložbe Snježana Vujčić – Karlo upoznavši prisutne s činjenicama koje govore u prilog održivom razvoju Nina i okolice u suživotu s prirodom još od Mezolitika. Istaknuto je kako su Ninjani uspjeli spojiti ono što se u današnje vrijeme smatra nespojivim, a to je priroda i privreda. Ostavljene su male oaze u kojima je omogućen život mnogim biljnim i životinjskim vrstama, a istovremeno su razvijene privredne grane poput poljoprivrede, solane i turizma od kojih stanovnici dobro žive. To je jedini način, ustvrdila je kustosica Vujčić – Karlo, kako čovjek koji živi u jednom području može čuvati ono što je vrijedno za jednu državu i cijeli svijet.
Gradonačelnik Grada Nina gospodin Emil Ćurko izrazio je posebnu zahvalnost prisutnoj ravnateljici Narodnog muzeja Zadar Renati Peroš te kustosici Vujčić-Karlo na suradnji oko izložbe podsjetivši kako je Nin u Hrvatskoj i Europi prepoznatljiv kako po kulturnoj, tako i po prirodnoj baštini. Razlog je to zbog kojeg je Nin proteklih 15 godina dobitnik brojnih nagrada, poput primjerice europske destinacije izvrsnosti 2010 – život uz vode, te kandidature za Zlatni cvijet Europe i nagradu Srebrna ruža Europe 2014.

Ova hvalevrijedna izložba se može razgledati do 13. lipnja 2018. u dvokratnom terminu.

 

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian