ZELENA ČISTKA ORGANIZIRANA I U NINU

 In Iz medija, Obavijesti

Današnja Zelena čistka – World Cleanup Day  u Ninu je okupio 140 volontera iz  vrtića, osnovnoškolskog uzrasta i odraslih.

Akcija se provodila u organizaciji Grada Nina i Turističke zajednice grada Nina, kordinatori su bili djelatnik Gradske uprave Ive Surić i Marija Dejanović ispred loklane turističke zajednice, a sve se odvijalo pod budnim okom komunalnog redara Matije Morović.

Iako je Nin čisti grad o čemu svjedoče mnogobrojni osvrti posjetitelja, no ipak se u prirodi gotovo uvijek pronađe odbačenog otpada. Posebno su to zone uz priobalje tj. po školjerama gdje se djelovanjem plime i oseke mogu pronaći morem doneseni otpadni materijali.

Obično se unutar velikih kamenih ulomaka uvuku plastične boce i drugi plastični materijal. Upravo je to bio cilj ovogodišnje akcije Zelene i plave čistke da se uz obalu te u širem zelenom prostoru uz obalu otkloni ono što je odbačeno ili je otpuhnuo vjetar.

Dan ranije su u akciji bili najmlađi. Dvije skupine djece iz vrtića “Morska vila” Nin najprije su pokupila papiriće u svom okolišu, onda su obišle povijesnu jezgru Nina na otoku gdje su im odgojiteljice na primjerima bačenih vrećica i sitnog otpada provodile edukaciju o važnosti čuvanja okoliša. Učenici Osnovne škole “Petar Zoranić” Nin pročistili su obalni pojas uz šetnicu na obali Spile te  kupalište Punta gdje je prikupljeno 40 velikih vreća smeća. Volonteri u sastavu djelatnika Gradske uprave Grada Nina, Turističke zajednice grada Nina, članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Pljusak” okupili su se kod spomenika kneza Branimira i krenuli zajedno otkloniti otpad iz okoliša. Ugodno ih je iznenadio jedan volonter iz Češke turist Aleš Patek koji im se veselo pridružio.

Kako ih je informirao on ljetuje već nekoliko godina u Zaton Holiday Resortu, bio je u Ninu lani kad ga je zadesila velika poplava,a kako se upravo sada odmara na području grada Nina želi svojim volontiranjem malo pomoći u očuvanju lijepog našeg okoliša u kojemu uživa.

Ova je veća volonterska skupina krenula od Gornjeg gradskog mosta te nastavila uz priobalje čitave zone Ždrijac, te završila svojim aktivnostimana plaži Prodorica ispod ciglane.

Tamo im se pridružila jedna manja skupina iznajmljivača. Druga manja skupina odradila je samostalno čišćenje na Kraljičinoj plaži. Sveukupno je prikupljeno 1,2 tona odbačenog otpada što je sjajno jer sada okoliš blista u punom sjaju. Na taj način je u kraljevskom gradu Ninu aktivno obilježen Svjetski dan čišćenja – Zelena i Plava čistka, a sve ove aktivnosti su dio regionalnog pokreta kao što je npr. Let’s do it Mediterranean! koji okuplja zemlje mediteranskog prstena u nastojanju očuvanja čistoće mora. Volonteri su i ovaj puta dali svoj doprinos čišćem okolišu i pokazali kako voljeti svoj grad i svoju zemlju.

 

IZVOR: zasdarski.hr

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian