Svečano otvoreno Ninsko kulturno ljeto 2022.

 In Najnovije, Obavijesti

Jazz nastupom i izložbom „Wagner“’ Vedrana Ružića otvoreno „Ninsko kulturno ljeto 2022“.

 

Porinom nagrađeni jazz glazbenik Vedran Ružić uz interpretaciju skladbi s posljednjeg albuma „6 metara“, u prepunom atriju Barokne kuće u Ninu, prvi put ninskoj publici predstavio je i svoj likovni ciklus radova pod nazivom „Wagner.

Ružić je profesionalni jazz glazbenik (kontrabas i bas gitara), slikar i multimedijalni umjetnik, koji svoje glazbeno obrazovanje stječe na Jazz konzervatoriju u Klagenfurtu, a slikarstvo je diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Predstavljajući autora Marijana Ramov, viša savjetnica za kulturu, naglasila je  kako su i glazbena i vizualna umjetnost temeljne komponente Ružićeve umjetničke discipline, pa otuda paralelnost i sintetiziranje slikarskih i glazbenih oblika medijskog izražavanja, rad na projektima objedinjavanja medija, njihove sinteze ili prelaženje iz jednog umjetničkog područja i sistema u drugi.

Vođen idejom Gesamtkunstwerka čuvenog skladatelja Richarda Wagnera koji  sredinom 19. stoljeća u europsku kulturu i umjetnost uvodi ideju totalnog ili cjelovitog i sveobuhvatnog umjetničkog djela s praksom spajanja različitih vrsta umjetnosti – poezije, glazbe, plesa i vizualne umjetnosti u novo i jedinstveno umjetničko djelo radi pojačavanja senzorne svijesti kod publike,  Vedran Ružić  vješto spaja raznovrsne medije i umjetničke discipline od likovne umjetnosti, skulpturalne – (rada na instalacijama) do glazbene umjetnosti i art filmova, stvarajući projekte, koji imaju zadaću oslobađanja misli publike od svakodnevice i utjecaja tehnološkog napretka te radi povratka čovjeka u njegovu vlastitu prirodnost i postizanja neposrednijeg doživljaja umjetnosti.

 

Apstraktna platna izrazito koloristički nabijenog svjetlosnog kontrasta rezultat su transformacije, slikarskog predočavanja i označavanja Wagnerove glazbe i teorijskih ideja u kontekstu njihovog rekomponiranja u okvir vlastitog umjetničkog jezika.

Osim nagrade Porin za najbolji jazz album „Spiritual market“, osvojio je dvije nagrade Status za najboljeg jazz basista i jazz kontrabasista (2012. i 2020.), nekoliko Godišnjih nagrada za doprinos kulturi – Primorsko-goranske županije (2018.), Grada Opatije (2018.) i Općine Matulji (2015. i 2018.) – te Posebno priznanje Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci (2018.).

 

Izložbu Wagner koju je službeno otvorila Marijana Ramov, dipl.pov.umjetnosti, svi posjetitelji moći će posjetiti do 20. srpnja 2022. godine.

 

U sklopu programa otvorenja Ninskog kulturnog ljeta gostovao je i glazbeni klasični orkestar iz Slovenije pod vodstvom prof. Danice Neuvirt Koren, koja je oduševila brojnu publiku, a čiji će se cjelovečernji koncert u atriju Barokne kuće održati 12. srpnja 2022.

 

 

Autor: Marijana Ramov

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian