SEDAMNAEST ZLATA VINARIMA IZ RAVNIH KOTARA Šampioni Radunić iz Kaštela i Dragun iz Iloka
Nikad više posjetitelja i izlagača, a ni vina nisu za bacit, najkraća je ocijena III. Festivala vina i delicija Vinin 2019. Trodnevna manifestacija, na kojoj su se predstavili proizvođači s područja Zadarske i drugih enološki i gastronomski poznatijih područja Hrvatske, zaključena je u nedjelju, u kasnim večernjim satima na trgu Kneza Višeslava, proglašenjem rezultata i dodjelom odličja najuspješnijim vinarima.
– Učinjen je novi pomak u kvaliteti. Vina su sve bolja i bolja. Ovaj put 17 zlatnih, znači više od trećine pristiglih na ocijenjivanje, rekao je najpoznatiji hrvatski enolog prof. dr. sc. Edi Maletić.
S njime na čelu komisija u sastavu Nikolina Paleka, Dragana Šulentić, Marina Pavlović, Božo Škara, Aleksandar Brodski, Mirela Osrečak i Mladen Forko ocijenila je svih 55 pristiglih uzoraka vina i jakih alkoholnih pića od čega, 21 bijelih vina, 29 crnih vina i 5 jakih alkoholnih pića. E, ali pazi sad!
Iako su vinari s područja Sjeverne Dalmacije bili najzastupljenija šampionske titule otišle vinarima iz Srednje Dalmacije i Vukovarsko – srijemske županije.
Radunić i Poljak u pripetavanju
-Pobjeda u Ninu mi puno znači, nije krio Ivica Radunić, vlasnik istoimenog OPG-a iz Kaštel Novog. Znači mu pogotovo što je njegov Crljenak u pripetavanju ocijenjem boljim od Merlota 2016. poznatog zadarskog vinara Trifuna Poljaka. Naime, oba vina su u redovnom ocijenjivanju osvojila po 88 bodova pa se pristupilo pripetavanju u kojemu je Radunićev Crljenak „za dlaku“ pobijedio.
Inače, Ivica Radunić je višestruko nagrađivani vinar, a ušao je i povijest jer je u njegovom vinogradu otkriven prvi trs Zifandela. Što je uslijedilo poslije već je dobro poznato. Manje poznato je da je Poljaku ovo već šesti put kako gubi u pripetavanjima.
– Možda imam peh, da ne rečem nešto drugo, prokomentirao je Poljak, koji je za svoja četiri vina na ovogodšnjem ViNinu osvojio tri zlatne i jednu srebrnu medalju.
Inače, u kategoriji crnih vina vinari sa zadarskog područja, mahom iz Ravnih kotara, okitili su se sa ukupno 24 medalje., od čega 7 zlatnih i 17 srebrnih.
Četiri klona Plavine
Potvrdilo se i ovaj put da je od introduciranih sorti Merlot najbolji. Dobro uspijeva i daje odličnu sirovinu za kvalitetana i vrhunska vina u svim našim područjima. Od Istre do Konavala u jadranskom pojasu, kao i na kontinentu, od Zagorja do Erduta, kaže prof. Maletić i dodaje: – Dobar je i Cabernet souvignon kao i Syrah samo treba paziti da ne prerodi.
Maletić je i ovaj put spominjao našu domaću Plavinu koja je nekada prevladavala u ravnokotarskim vinogradima. – Mi od Plavine očekujemo 5 kg po panju i kvalitetno vino, a to nije moguće, kaže Maletić. Ali, ako se Plavina posadi na kamen, na pravim vinogradarskim područjima gdje će joj se na prirodan način ograničiti urod – ona može dati izvrsna vina. Ona je mekana. Može se piti odmah kao mlada, nije trpka, ne skuplja jezik, ona je izvanredna za kupaže. Mi smo u jednom projektu prije nekoliko godina dokazali da su kupaže sa Plavinom i stranim sortama Merlot, Syrah i Cabernet Souvignonn – odlične za vina srednjeg cjenovnog razreda. – Ne moraju sva vina biti 100 i više kuna za butelju, opetuje prof. Maletić. Podsjetio je da je prije nekoliko godina na Baštici provedena klonska selekcija. Sad su nam u postupku priznavanja četiri klona Plavina gdje imamo jako velike razlike. Jedan klon daje jako puno grožđa. Taj je dobar za proizvodnju Rossea i ništa više. Dva klona su standardna, a jedan klon koji daje dobre sladore, diže okuse i koji uvijek daje obojena vina, posebno je dobar.
-Želimo da i proizvođači koji planiraju saditi Plavinu imaju mogućnost izbora. Jer, dosad je bilo posadi Plavinu pa što bude. Ponavljam kvalitetni sadni materijal, klonovi koji su prilagođeni za pojedina tla, pod uvjetom da se ne očekuje pet kg po panju mogu dati izvanredna vina. Naši ljudi rijetko idu u redukciju grožđa. Zelena berba je normalna tehnološka operacija – odbacuje se suvišno grožđe. To rade uspješni vinari. Svi oni koji računaju prinos vinograda u kunama, a ne u kilogramima. Uz Plavinu, od crnih sorti tu je i Babić, kaže Maletić.
Traminac iz Iloka najbolji od bijelih
Kad je riječ o bijelim vinima tu zaostajemo za gorskim i nizinskim vinogorjima. Eto i sa ovogodišnjem ViNina šampionska titula u kategoriji bijelih vina odlazi Vinariji Dragun iz Iloka za Traminac iz 2017. godine.
– Znao sam da imam dobro vino, nadao se jesam ali nagradu nisam očekivao, rekao nam je mladi vinar Dinko Dragun. Na svom obiteljskom gospodarstvu, uz pomoć oca Vladimira i strica Zvonimira, on proizvodi više od 100.000 litara vina, uz Traminac i Charnonnay, Traminac, Graševinu.. Plasiraju svoja vina u pojedinim restoranima u Dalmaciji. – Vidimo veliku šansu u turizmu, kaže Dragun ne krijući zadovoljstvo zanimanjem koje su domaći i strani turisti pokazali za njegova vina tijekom tri dana koliko je držao štand u Ninu.
– Promet je porastao pogotovo kad se pročulo da smo šampioni u ketegoriji bijelih vina, dodaje Dragun, koji je veliki pehar i plaketu na ViNinu u Ninu primio i radost podijelio sa svojim sestrama.
Iako je , kako reče Maletić, sortiment bijelog grožđa na području Sjeverne Dalmacije prilično siromašan, vina od Maraština su sve bolja. Svoje mjesto našao je i Pošip. Uz Maraštinu 2018. Vinarije Jokić Chardonnay Sur Lie 2018. Stjepana Vučemilovića zlatne medalje dobili su i pošipi Vinarije Jokić, Zdravka Žuže iz Podgradine i Kraljevskih vinograda.
– Naša vina sada ravnopravno konkurijaju Pošipima iz srednje i južne Dalmacije, govori profesor Maletić. Uz Maraštinu tu ima prostora i za Debit koji je podcijenjen, smatra se sortom za masovna vina. Ali, ako ga se ukroti pri urodu i njegove slabije kiseline poprave sa Pošipom može se dobiti jako kvaliteteno vino, dodaje Maletić i podsjeća da su istraživanja u kojima je sudjelovao pokazala da su vina koja se dobro bledniraju, bolja nego čista, monosortna.
-Svaka sorta ima svoje vrline i mane. Umijeće enologa je kako spojiti te lego-kockice jer svaka sorta može doprinijeti kavaliteti budućeg vina, pojasnio je profesor Maletić.
Dodajmo još da je šampion jakih alkoholnih pića Liker od maraške proizvođača Vina Fiolić (Tantum d.o.o.) iz Zadra koji je nadvisio favoriziranog konkurenta – OPG Luka Bilušić iz Zagreba.
Time i privodimo kraju ovaj raport sa ovogodišnjeg ViNina u Ninu.
Lokalna ili svehrvatska priredba?
Koncept priredbe se pokazao kao dobar. Na trodnevnoj manifestaciji predstavili su se proizvođači vina i delicija s područja Zadarske županije i ostalih enološki i gastronomski poznatih područja Hrvatske.. Više od trideset izlagača nudili su pregršt svojih proizvoda – vrhunska vina, rakije, likere, tradicionalne suhomesnate proizvode poput kulena i čvaraka, sireva, proizvode od smokava, džemove, štrukle, kroštule, fritule, orahnjače, sušene gljive, med, maslinova i druga ulja za posebnu namjenu, proizvode od soli…Sve po pristupačnim cijenama. Uz degustacije vrhunskih vina, likera i delicija posjetitelji su mogli uživati u živoj glazbi Rockatansky band-a i Marine Tomašević. Program proglašenja vješto je vodio Mihovil Mijo Brkić.
Sve u svemu, može se reći da je Festival vina i delicija Vinin 2019. položio i svoj treći ispit. Glavni cilj da se kvalitetnim gastronomskim proizvodima omogući bolji plasman uz istovremeno podizanje kvalitete turističke ponude u regiji je postignut. Dogodine sve će biti još bolje, poručuju Ivona Stulić Sipina, Borjan Andrija Peša i Šime Peša koji su, uz potporu gradonačelnika Emila Ćurka, iznijeli glavni teret organizacije i ovogodišnjeg, trećeg po redu Festivala vina i delicija ViNin.
Svemu ovome dodajmo još zaključak i prijedloge profesora Edija Maletića:
– Vina pristigla na ocijenjivanje su bila očekivano dobra, 90 posto uzoraka je iz zadarskog kraja. Nekoliko vina je bilo odbačeno zbog uočenih mana i nepravilnosti. Ali, kvaliteta je bila jako dobra, više od trećine ukupnih uzoraka zlatnih.
Poticajno, no uvijek može bolje.
Sada, po mojem mišljenju, organizator Grad Nin treba donijeti odluku dali je ViNin priredba koja će se orjentirati na lokalna vina, ili će postati svehrvatska. Za ovo potonje treba uložiti dodatni napor, zasukati rukave i na vrijeme krenuti u organizaciju. Animirati i privući naše najbolje proizvođače da svoja vina pošalju u Nin. Tako ćemo dobiti puno više uzoraka nego dosad, poručio je profesor Edi Maletić.
Više nego dosad i sve pod sloganom: Istina o vinu u kraljevskom Ninu!
REZULTATI
Bijela vina
ŠAMPION: Traminac 2017. Vina Dragun, Ilok
ZLATNE MEDALJE: Graševina 2017. Vina Dragun, Ilok, Marština 2018. Vinarija Jokić, Lišani donji , Chardonnay Sur Lie 2018. Vučemilović Stjepan, Zadar Pošip 2018. Vinarija Jokić, Lišane tinjske, Pošip 2018. Žuža Zdravko, Podgradina, Pošip 2016. Kraljevski vinogradi d.o.o. Zadar, Sauvignon Blanc 2018. Žuža Zdravko, Podgradina
SREBRNE MEDALJE: Maraština 2017. Vina Fiolić, Zadar, Muškat 2018. Branko Kežman, Ludbreg
BRONČANE MEDALJE: “Cuvee( Maraština, Debit) 2018. ” Bukvić Mario, Briševo, Maraština 2018. Vina Fiolić, Zadar
DIPLOME:”Cuvee (Ugni blanc, Maraština) 2018. ” Jadran Jurlin, Zadar
“Cuvee (Maraština, Debit) 2018. ” Mile Vrsaljko, Nadin
Crna vina
ŠAMPION: Crljenak 2016. OPG Ivica Radunić, Kaštel Novi
ZLATNE MEDALJE : Merlot 2016. Poljak vina, Zadar,
“Cuvee (Syrah, Merlot) 2018.” Vučemilović Stjepan, Zadar
“Cuvee (Syrah, Merlot) 2017. ” Vučemilović Stjepan, Zadar, Cabernet Sauvignon 2016. Poljak vina, Zadar, Cabernet Sauvignon 2016. KER-VIN vl. Tomislav Glavić, Nadin, “Cuvee (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah)2015. ” Vinarija Jokić Lišane tinjske, “Cuvee (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah)2015. ” Poljak vina, Zadar
SREBRNE MEDALJE:”Cuvee (Merlot, plavina) 2018. ” Bukvić Mario, Briševo, “Cuvee (Grenache, Carignan) 2018.” Petar Graovac, Smilčić, “Cuvee (Syrah, Merlot, Grenache) 2018. ” Skoblar Valerio, Privlaka, “Cuvee (Merlot, Syrah) 2018. ” Joso Kardum, Škabrnja, “Cuvee (Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot) 2018.” Momir Paleka, Žerava
“Cuvee (Merlo, Cabernet Sauvignon) 2018.” Danijel Kotlar, Zadar, Merlot 21018. Božo Glavić, Nadin, Merlot 2018. Matešić Krsto, Zadar, Merlot 2018. Stipe Ligutić , Zadar, Merlot 2018. Denis Odžaković, Nadin, Merlot 2018. KER-VIN, Nadin, Merlot 2018. Momir Paleka, Žerava. Cabernet Sauvignon 2018 Božo Glavić, Nadin
Cabarnet Sauvignon 2018. Skoblar Valerio, Privlaka, Cuvee 2017 KER-VIN Nadin,
Cabernet Sauvignon 2018. Poljak vina, Zadar, Aromatizirani merlot 2017. Božo Bačić, Podgrađe
Jaka alkoholna pića
ŠAMPION: Liker od maraške 2018. Vina Fiolić (Tantum d.o.o.) Zadar
SREBRNE MEDALJE
Voćni liker- limun 2019. OPG Luka Bilušić, Zagreb
Voćni liker- aronija 2018. OPG Luka Bilušić, Zagreb
Voćni liker- rogač 2019. OPG Luka Bilušić, Zagreb
BRONČANA MEDALJA:Voćni liker- suha šljiva 2019. OPG Luka Bilušić, Zagreb
ŠAMPIONI VININ 2019.
Bijela vina
ŠAMPION: Traminac 2017. Vina Dragun, Ilok
Crna vina
ŠAMPION: Crljenak 2016. OPG Ivica Radunić, Kaštel Novi
Jaka alkoholna pića
ŠAMPION: Liker od maraške 2018. Vina Fiolić (Tantum d.o.o.) Zadar
Zašto je odbačen Bačićev Syrah 2018
Više vinara nas je ponukalo da upitamo profesora Edija Maletića kako to da je u Ninu odbačeno vino Syrah 2018 vinara Bože Bačića iz Podgrađa samo nekoliko dana poslije u Benkovcu ocijenjeno kao vrhunsko i sa 85 bodova osvojilo zlatnu medalju?!
-A, eto vidite, događaju se i takve stvari. Normalno je da kad više ljudi ocjenjuje vino da bude mala razlika. Bod, dva. U ovom slučaju razlika je drastična. Od 7 ocjenjivača gotovo svi, točnije njih 4 ili 5 su to vino odbacili. A i oni koji ga nisu odbacili dali su mu manje od 72 boda, a to nije dovoljno ni za broncu. Znači, nešto nije bilo u redu sa tim uzorkom i ta boca koja je došla u Nin na ocjenjivanje nešto se desilo s njome. To je jedini odgovor, jedino rješenje. Jer, nemoguće je da gotovo isti ljudi u komisiji za nekoliko dana u Benkovcu tom istom vinu daju zlato, kaže profesor Edi Maletić.
Na primjedbu kako nam je vinar Bačić rekao da je to u Ninu bio loš dan, ali ne njegov, prof. Maletić odgovara: – Ne, nije loš dan. Bio je to loš uzorak. Nešto se s tim vinom desilo, oksidiralo je i ocjenjivači su ga odbacili, decidiran je profesor Edi Maletić, predsjednik ocjenjivačke komisije ViNina 2019. u Ninu.
IZVOR: zadarskilist.hr