Potpisani ugovori o dodjeli EU sredstava za realizaciju 397 mil. kuna vrijednog projekta aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi

 In Događanja, Iz medija, Obavijesti

U Gradskoj vijećnici Nina potpisan je ugovor o sufinanciranju projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije  Nin-Privlaka-Vrsi” koji je sufinanciran iz Kohezijskog fonda Zajedno do  fondova EU. Kako je ovom prigodom kazao domaćin ove svečanosti, ninski gradonačelnik Emil Ćurko, nakon 13 godina došao je trenutak da se  krene u realizaciju projekta koji je za zapadni dio Zadarske županije od  vitalnog značaja jer se njime rješava sustav pročišćavanja otpadnih voda, ali i povećava priključenost na sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda. Na sustav odvodnje i  počišćavanja otpadnih voda trebalo bi se do 2020. godine priključiti čak  22.300 stanovnika ovog dijela Zadarske županije.

– Tri jedinice lokalne samouprave su odlučile zajednički ići u ovaj projekt i to s Vodovodom Vir kao nositeljem projekta. Ovo je projekt koji je  vrijedan 397 milijuna kuna, od čega je 317 milijuna kuna je prihvatljivih  troškova. Iz Eu fondova dolazi 224 milijuna kuna, dok ostatak  od 92 milijuna kuna financiraju Hrvatske vode, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i naše tri jedinice lokalne samouprave, naglasio je Ćurko.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić istaknuo je kako će se kroz projekt izgraditi preko 102 kilometra kanalizacijske mreže i 34 crpne stanice, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, sanirati vodovodna mreža u duljini 31,8 km te nabaviti oprema za održavanje sustava odvodnje otpadnih voda.

“Aglomeracija Nin-Privlaka-Vrsi jedna je od većih aglomeracija u Hrvatskoj. Ovaj projekt predstavlja veliki iskorak, njime će se povećati priključenost na javni sustav odvodnje otpadnih voda na 83%, a trenutno on iznosi samo 10 posto. Time povećavamo kvalitetu života stanovnika ovoga kraja, kao i turista koji posjećuju ovo područje. Također, povećavamo i razinu zaštite okoliša” – kazao je ministar Ćorić.

Gradonačelnik Grada Nina Emil Ćurko, izrazivši zadovoljstvo potpisanim ugovorima, zahvalio je Vladi RH, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Hrvatskim vodama, Zadarskoj županiji i projektnom timu.

“Ovo je za nas projekt stoljeća. Bez izgradnje ovog sustava odvodnje nema daljnjeg razvoja ovog kraja. Našem stanovništvu donosi boljitak u budućem životu i budućem razvoju” – rekao je gradonačelnik Ćurko.

Zadarski župan Božidar Longin ovom je prigodom naglasio kako je nakon svih loših događaja u prošloj 2017. godini, od suše, poplava i požara,  ova godina započela s jednim važnim događajem.

– Nadamo se kako ćemo u ovoj godini početi i s izgradnjom Centra za  gospodarenje otpadom, naglasio je Longin.

Ovom prigodom potpisana su dva ugovora i to jedan o sufinanciranju projekta između Zorana  Đurekovića direktora Hrvatskih voda, Tomislava Ćorića, ministra zaštite  okoliša i energetike, te gradonačelnika Nina Emila Ćurka, načelnika  Općine Vrsi Luke Perinića i načelnika Općine Privlaka Gašpara Begonje,  te drugi ugovor svih pet potpisnika s Hrvojem Bašićem, direktorom tvrtke Vodovod Vir d.o.o. koja će biti nositelj ovog projekta, a čija je između  ostaloga obaveza i da provede natječaj za izvođača radova.

Izvor: vlada.gov.hr i www.zadarskilist.hr

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian