Otvorenje Ninskog kulturnog ljeta 2019. uz “Ljepotu različitosti”

 In Iz medija, Obavijesti

U Galeriji Višeslav skupnom izložbom pod nazivom „Ljepota različitosti“ predstavilo se 35 umjenika udruge Art Forum Zadar.

„Ljepota različitosti“ naziv je izložbe kojom je u okviru Ninskog kulturnog ljeta 2019. u ponedjeljak u galeriji Višeslav, ninske rustikalne Barokne kuće, uz nazočnost brojnih posjetitelja i uzvanika, svoja likovna djela predstavilo je čak 35 umjetnika/ca, što domaćih, što inozemnih, što je ovom kulturnom događanju, kojim je službeno otvoreno i Ninsko kulturno ljeto, dalo epitet multikulturalnosti.

Autore izlagače koji djeluju u okviru likovne udruge Art Forum Zadar, kao i sve ljubitelje likovne umjetnosti  pozdravila je dipl. pov. umjetnosti Marijana Ramov, viša savjetnica za kulturu, te istaknula kako sam naziv izložbe govori o sinergiji različitih tema, kompozicija, kolorita, te slikarskih tehnika, ujedinjenih u skladan spoj postava koji se po prvi put predstavlja ninskoj javnosti.

Govoreći o konceptu izložbe, jedan od autora, likovni umjetnik i teoretičar, prof. Boris Žuža istaknuo je kako bi bez umjetničkog stvaralaštva, svijet izgledao nedorečen i besmislen.

„Bit i smisao ljudske egzistencije postao bi upitan. Istinski stvaratelji oblikujući idejnu sferu, materijaliziranjem u formi umjetničkih djela, ustrajno obogaćuju životnu stvarnost. Svako istinski osmišljeno djelo zrači autentičnošću iskaza u protivnom postaje obična preslika. Mogućnost neke stvari u osnovi je i zagonetka njezine biti. Iskorak k tajnovitom osluškivanju energije koja ispunjava prirodu i tajna kozmičkog univerzuma početak je stvaranja iz sebe i početak približavanja višim sferama misaonosti.“

U samoj konačnosti, Žuža je istakao misao najpoznatijeg riječkog slikara 20. stoljeća Romola Venuccija (1903.-1976.) „Umjetnik mora stvarati, kreirati i transformirati stvarnost kroz svoju vlastitu duhovnu prizmu jer umjetnost je ljudska ispovijest onoga koji stvara.“

U ime svojih kolega Boris Žuža zahvalio se organizatorima izložbe Gradu Ninu i Marijani Ramov, te iskazao zadovoljstvo fluidnošću i ambijentalnim sklopom spomenika kulture u kojem se izložba predstavlja.

Izložbu – Art promociju „Ljepota različitosti“ otvorila je viša savjetnica za kulturu Grada Marijana Ramov, naglasivši kako će građani i brojni posjetitelji Nina izložbu moći razgledati svakim danom do 4. srpnja te čestitala svim autorima i izlagačima na predstavljanju ninskoj javnosti kao i pjesnicima Branku Antunoviću te Slavici Maričić koji su autorskim stihovima i poeziji u pratnji Milana Ciglara na gitari, upriličili ovo iznimno predblagdansko večer.

 

IZVOR: ezadar.rtl.hr

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian