Od zadarskog zalaska sunca ljepša je samo ninska zora

 In Iz medija

Grad koji se diči svojom poviješću i najmanjom katedralom na svijetu ove godine, u srpnju, ima više turista nego lani

Kleine? Njemica Gabi došla je u Nin zbog najmanje katedrale na svijetu. S oduševljenjem u manje od 40-tak koraka obilazi cijelu crkvicu Sv. Križa. Da je došla ranije, uhvatila bi i igru sunčevih zraka kroz prozorčiće mistične crkvice i shvatila zašto najmanju katedralu na svijetu zovu i Stonehenge kao i to da je baš zbog ‘hvatanja’ zraka sunca u najdužem danu u godini izgrađena ukoso.

Grgurov palac za dugi brak – Je li crkvica Svetog Križa toliko mala da se vjenčanje može obaviti jedino ako svećenik stoji unutra, a mladenci pred crkvom – pitali su nedavno kolege s RAI-a u ninskoj turističkoj zajednici. Netko je opčinjenim novinarima talijanske državne televizije malo previše opisivao sva ninska čuda, a toliko mala crkva ipak nije… Al’ kad vidiš Grgura kako strši tik do male katedrale, kontrast je to koji pamte svi gosti hrvatskog kraljevskog grada. Turisti oduševljeni, pa im selfie nije dovoljan. – Možete li nas vi snimiti pored kipa biskupa Grgura Ninskog, da se vidimo cijeli i mi i Grgur. Svake godine dolazimo, uhvatimo ga za palac i zaželimo želju. Evo još smo u braku, govore Slovenci Branko i Nada, smiju se i oduševljeno pričaju o Ninu.
Radovi na obnovi mostova stradalih u poplavama prije koju godinu ne smetaju nikome. Zapravo, većina turista koja obilazi Nin misli da je možda riječ i o novom arheološkom otkriću u malom gradu za velika čuda. Relikvije svetaca Anselma, Marcele, Šimuna, jedan od Judinih škuda, čudotvorni Gospin kip ispod kojeg stoji štaka kao dokaz nečijeg ozdravljenja… U Ninu se stvarno, kažu nam, može osjetiti duhovnost, bio posjetitelj vjernik ili ne. Ninska Kalelarga, duga stotinjak i nešto metara u vrijeme Večernjakove turističke patrole bila je napola puna. Ali plaže su dupkom pune… – U kolovozu se ne može proći starim gradom, zapravo kao da smo na Stradunu. Naše fešte su pogodak i dodatno privlače goste – kratko opisuje direktorica ninske turističke zajednice Marija Dejanović i potvrđuje da Nin ove godine unatoč padu turističkih brojki u većini destinacija ipak bilježi plus u odnosu na prošlu sezonu. Jedan posto, ali pozitivan trend se nastavlja. Naravno, uz ljepote samog grada za dobre turističke brojke presudan je i jedan od najjačih hrvatskih kampova, onaj u Zatonu. Tamo ima zabave na kvadrat, pogotovo za mlade, aktivne… Pijesak, plaža, kraljevska razonoda, srebrni nogometni hrvatski reprezentativci s djecom, česti gosti.

Tu se odmaraju Nijemci, Nizozemci, Slovaci, Česi… Na ninskom području i ove godine prednjače turisti iz ovih zemalja, no u više od milijun turističkih noćenja puno je i domaćih gostiju. Oni će uvijek doći u gradić star 3000 godina, koji je, navode s ponosom Ninjani, “mjesto gdje je rođena hrvatska država, najstariji hrvatski kraljevski grad, prijestolnica hrvatskih narodnih vladara, knezova Višeslava, Trpimira i Branimira te kraljeva Tomislava, Petra Krešimira IV., Zvonimira…” Iz tih kraljevskih vremena Ninu je ostala i Kraljičina plaža, jedna od najljepših pješčanih plaža na svijetu, tri kilometara duga.

Kraljevići su tu učili plivati Stranci poput Čeha Karela kojem smo ‘smetali’ dok je uživao baš na Kraljičinoj plaži ne znaju za legendu prema kojoj se tu svaki dan kupala supruga prvog hrvatskog kralja Tomislava, kao i onu da su zbog plićine tu hrvatski kraljevići učili plivati. Ponosan na uređenje ninskih plaža je i gradonačelnik Emil Ćurko, koji ističe da su sada česti gosti ninskog područja današnji globalni vladari, kraljevi novca poput Romana Abramoviča. A prije 2000 godina već se znalo za ljekovito ninsko blato.

– Kad se namažeš, izgledaš kao Aboridž(n)in – smije se poznati ninski fotograf Marin Stulić i zaključuje: – Tu imam što snimiti, poput ptica u solani gdje se sol i danas bere ručno kao u rimsko doba, ali meni je svitanje najljepše. Kažu da Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu, ali od toga je ljepša ninska zora. Takve nigdi nema!
Poredak VRSAR 95 DUGI OTOK 88 MEDULIN 86 NIN 86 MOŠ. DRAGA 85 FAŽANA 84 SUSAK 82 N.VINODOLSKI 81 LOVRAN 80 VIR 00 MURTER 00 PIROVAC 00 TRIBUNJ 00 ČIOVO 00 ŠOLTA 00 BAŠ. VODA 00 PODGORA 00 LOPUD 00 KUPARI 00 LUMBARDA 00

Crkvica sv. Nikole 
Prema narodnoj predaji tu se krunilo sedam hrvatskih kraljeva, a svaki je okrunjeni vladar s pratnjom dojahao do crkve sv. Nikole, tu se predstavio narodu uvijek istim simboličnim ritualom – mačem bi s tog humka zasjekao na sve četiri strane svijeta. Starohrvatski brodovi Condura Croatica 
Pronađeni su na ulazu u ninsku luku 1966., a izvađeni 1974. Plovili su krajem 11. i početkom 12. stoljeća. Ninska solana 
Stara je 1500 godina, a sol se i danas se kao i onda bere ručno. Posjeti je i do 100.000 ljudi godišnje, gdje uz prisutnost i do 200 vrsta ptica slušaju priču o soli. Danas je tamo i Muzej soli, ali i suvenirnica. Rijetko koji turist iz Nina odlazi, a da sa sobom ne ponese barem nešto od tih proizvoda, a preporučiti svakako treba ninski cvijet soli.
Izvor:  www.vecernji.hr

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian