OSNOVNA ŠKOLA „PETAR ZORANIĆ“ - NIN

ADRESAJURIJA BARAKOVIĆA BB
RAVNATELJTONČI VUKOVIĆ
TELEFON264-023
FAKS264-082

OSNOVNA ŠKOLA „PETAR ZORANIĆ“ - NIN
<tr

ADRESAJURIJA BARAKOVIĆA BB
RAVNATELJTONČI VUKOVIĆ
TELEFON264-023
FAKS264-082

Povijest školstva u Ninu


N ikad nije bilo da u Ninu škole nije bilo. Da je tomu tako govori podatak da je Nin imao dva benediktinska samostana: Muški Sv. Ambroza osnovan 941. godine i ženski samostan Sv. Marcele osnovan 948. godine. Opće je poznato da je svaki benediktinski samostan morao imati svoju školu, a tako je bilo tada i u Ninu, koji, nakon pada hrvatskih vladara, dijeli povijesnu sudbinu ostalog dijela hrvatske obale. Nastava se odvija na jeziku ovisno o tome tko je tada vladao Ninom. Od 1837. godine počinje se u Ninu održavati jedno razredna nastava na hrvatskom jeziku, i to u privatnim kućama kao što je kuća Vettori, kuća dr. Medovića (prostor sadašnjeg Muzeja ninskih starina). Nastava se u početku odvija povremeno da bi od 1869. godine, kada je donesen Državni školski zakon, koji ruši barijeru u obrazovanju između djece sela i grada, nastava počela kontinuiranim radom sve do današnjih dana. Dvije godine prije izgradnje stare školske zgrade crkva daje svoje prostore za školu i stan za učitelja. 1906/7. godine gradi se osnovna škola na temeljima ranosrednjovjekovne kneževe palače.
Ova škola je iznjedrila brojne viđene Ninjane: liječnike, profesore, arhitekte, inženjere i one drugih zvanja, koji su se razasuli po cijelom svijetu, a manji dio je ostao živjeti u Ninu.

C ijelo stoljeće održavala se nastava u školskoj zgradi izgrađenoj 1906/7 godine., koja je na kraju 20-og stoljeća građevinski potpuno dotrajala. Gotovo cijelo desetljeće pokušavalo se Resornom Ministarstvu približiti problem održavanja nastave u tako trošnoj zgradi, nakon čega je Ministarstvo dalo suglasnost na idejno rješenje nove škole, a Zadarska županija novčano je pomogla izradu projektne dokumentacije.

N akon izrade projektne dokumentacije ishodili smo lokacijsku i građevnu dozvolu i izvršili geomehaničke istražne radove. Velikim zalaganjem resornih odjela u Gradskoj upravi oko izrade projektne dokumentacije i Gradske vlasti koja je uspostavila potrebnu ravnotežu s resornim Ministarstvima počeli su radovi na izgradnji nove škole u Ninu, koja je otvorena 01.11.2008 godine, gdje naši učenici, kao i velika većina učenika u Hrvatskoj nastavu prate u primjerenim prostorima, opremljenim suvremenim učilima. Nin to, nakon sto godina i zaslužuje.

Start typing and press Enter to search

hrCroatian