Nin, Vir, Privlaka i Vrsi udružuju snage radi zajedničke borbe za razvoj i napredak!

 In Iz medija, Obavijesti

Čelni ljudi četiri jedinice lokalne samouprave koje se nalaze na zapadnom dijelu Zadarske županije, a to su Nin, Vir, Privlaka i Vrsi, nošeni razmišljanjima o tome kako unaprijediti kvalitetu života u svojoj sredini, došli su na hvalevrijednu ideju – udružiti snage i radi lakšeg ostvarivanja ciljeva stvoriti prvu pametnu mikroregiju u Hrvatskoj!

Kakve sve mogućnosti ovo udruživanje nudi, i koliko su i do sada bili orijentirani jedni prema drugima, pokazao je projekt aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi-Vir, vrijedan 346 milijuna kuna plus PDV.

Stvaranjem mikroregije i međusobnom suradnjom do ostvarivanja ciljeva

Stoga su se gradonačelnik Nina, Emil Ćurko, virski načelnik Kristijan Kapović, te njihovi kolege iz Privlake i Vrsi, Gašpar Begonja i Luka Perinić, usuglasili oko toga da će ubuduće zajednički raditi na projektima kojima će se podignuti kvaliteta života na ovom području u svim segmentima, a zajedničkim snagama razvijat će gospodarski, infrastrukturni, turistički, komunalni, institucionalni, kulturni, sportski i sav drugi potencijal.

Nin, Vir, Privlaka i Vrsi zajedno imaju 25.000 stanovnika, te 100.000 privremenih stanovnika, te će se zajedničkom suradnjom i udruženi u mikroregiju pokušati izboriti za mnogo toga, a krenut će od onoga osnovnoga što su već do sada trebali i imati – da se ustroje sve državne i regionalne institucije, kao i službe koje postoje u drugim središtima, poput Zadra, Paga, Obrovca, Benkovca, Gračaca.

Borba za ono što imaju druga središta – ustroj regionalnih i državnih institucija i službi

Grad Nin je to trebao dobiti davnih dana, budući da je još 1993. godine ustrojen kao Gradska uprava. No, to se, na žalost, sve ovo vrijeme nije dogodilo, a jedan od glavnih poteza zajedničkih udružene četiri jedinice lokalne samouprave bit će traženje da se osnuju županijske ispostave Ureda državne uprave, postaja Policijske uprave, Ured za izdavanje građevinskih dozvola, Hitna medicinska služba, Javna vatrogasna postrojba, ispostave sudova i obrazovnih institucija itd..

Virski načelnik Kristijan Kapović ističe kako kolege i on ne traže ništa ni manje ni više od onoga što imaju druga središta, a argumenti koji odu u prilog ovim zahtjevima su brojni; od demografskih, gospodarskih do fiskalnih.

‘Lokalni fiskalni kapaciteti su nam 100 milijuna kuna godišnje, a u državni proračun od nas više uplaćuje samo županijsko središte – grad Zadar. Komunalni sustav na našem području proizvodi i održava komunalne usluge vrijednosti 100 milijuna kuna godišnje. Dakle, tu se radi o ukupno 200 milijuna kuna, što nam daje za pravo da tražimo da se uvaže naši zahtjevi i da se našim građanima omogući ono na što imamo puno pravo. ” – pojasnio je Kapović dodajući kako je ova mikroregija veća i snažnija od drugih mikroregija, dok je u turizmu čak i bolja od samog središta Zadarske županije.

Spomenute četiri jedinice lokalne samouprave, udružene u jedinstvenu ninsku mikroregiju, surađivat će, pomagati se i međusobno se nadopunjavati, a i dalje njegovati svoje posebnosti, te očekuju da će do 2025. godine biti vidljiv napredak u svakom smislu.

 

IZVOR: kalelargainfo.hr

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian