P

odručje Grada Nina Nin je moderno turističko i kulturno odredište koje turisti posjećuju zbog izuzetno očuvane prirodne baštine i čistog okoliša, bogate kulturne baštine i zbog najmodernijeg turističkog naselja s apartmanima i autokampom, Zaton Holiday Resorta, prilagođenog potrebama najzahtjevnijeg gosta današnjice, koji u apartmanskom i kamp smještaju sam ostvaruje gotovo 70% od ukupnog broja noćenja turista na prostoru Grada Nina (podaci za 2015. godinu). Ujedno je ovo najnagrađivaniji hrvatski kamp i jedan od najboljih u Europi.
Na području Grada djeluju dvije turističke zajednice koje vode odvojene turističke promete – TZ Grada Nina za mjesta Nin, Grbe, Ninski stanovi i Poljica brig te TZ mjesta Zaton.
U 2014. izrađena je Strategija dugoročnog turističkog razvoja Grada Nina koja prepoznaje 5 osnovnih turističkih proizvoda za područje Grada Nina koje je potrebno dalje razvijati:

  1. Sunce i more – osnovu čine vrlo atraktivne duge pješčane plaže, koje se često proglašavaju najljepšim plažama u Hrvatskoj (neke od njih su Kraljičina plaža, Ždrijac, Prodorica, Zaton Holiday Resort sa plavom zastavom i Bilotinjak. Kraljičina plaža, 3 km duga pješčana plaža u Ninskoj laguni, s jednim od najljepših pogleda na Velebit, pogodna je za miran odmor posebno za obitelji s malom djecom. Ninska laguna obiluje povoljnim vjetrovima idealnim za surfanje.
  2. Kulturni turizam – osnova je cijela povijesna cjelina Nina, smještena na otoku, kao i stare jezgre naselja u okruženju (Ninski Stanovi, Grbe, Klanice, Zaton, Žerava), pokretni spomenici (Riznica župne crkve, Muzej ninskih starina, krstionica kneza Višeslava, kip Bogorodice s Djetetom), arheološka nalazišta, spomenici, sakralne građevine a posebice Crkva sv. Nikole i Crkva sv. Križa
  3. Zdravstveni turizam – osnovu čini ljekovito blato kao najveće nalazište peloida u priobalnoj Hrvatskoj. Planirana je izgradnja modernog rekreacijsko-turističkog centra, a što bi pridonijelo stvaranju prepoznatljivosti Nina i kao destinacije za zdravstveni turizam.
  4. Rekreacija i sport – temelji se na djelomično formiranim pješačko-biciklističkim stazama, kitesurfing i windsurfing ponudi, jahanju po travnatom i mekanom terenu, kroz vodu i pješčane plaže.
  5. Industrijski turizam – atrakcijsku osnovu čini Solana Nin koja proizvodi sol na tradicionalan način koristeći energiju sunca i vjetra, sa suvenirnicom s elementima muzejske prezentacije. Također se organiziraju i edukativni obilasci solane. tu se nalazi i oaza velikog broja ptica sa dvije zanimljive vrste gnjezdarica koje su rijetke i ugrožene te čija je brojnost u Hrvatskoj i Europi u opadanju: endemična vlastelica i morski kulik. Potencijal za razvoj industrijskog turizma predstavlja i Agrokompleks ‘Vigens’ gdje bi se turisti mogli upoznati s eko proizvodnjom. Potencijal predstavlja i Ciglana koja je trenutno izvan funkcije, no može se iskoristiti na različite načine u sklopu ponude industrijske baštine.

Uz navedeno, na području Grada Nina gastronomska ponuda je vrlo bogata jer na malom prostoru koji administrativno pokriva grad ima više od 30 ugostiteljskih objekata od kafića / gelateria, konoba, taverna, pizzerija i restorana, a pored dalmatinskih specijaliteta nudi se jedinstveni šokol. Rivijera Nin je odredište mnogih turista zbog svoje opredijeljenosti razvoju održivog turizma.

Nin je poznat i po manifestacijama: Projekt Nin najstariji hrvatski kraljevski grad, Predstava Hrvatska kruna, Ninska šokolijada, Biciklijada “Od Branimira do Branimira”, Projekt putevima Petra Zoranića Ninjanina, a pokrenute su nove manifestacije Dani soli u kraljevskom Ninu, Festival sunca i svijetlosti u crkvi sv. Križa i dr. Kulturno i sportsko ljeto bogato je nastupima klapa, kazališnim predstavama, likovnim kolonijama, izložbama, kreativnim radionicama i sl. Uz to, svake godine se tradicionalno obilježava Blagdan Gospe od Zečeva te je Nin tako postao značajno marijansko svetište u kojem se svake godine u svibnju okuplja velik broj vjernika. Čudotvorno ukazanje Gospe od Zečeva obilježava se tri puta tijekom godine: 5. svibnja, prvog ponedjeljka prije Blagdana Uzašašća i 5. kolovoza. Također se uz ovu manifestaciju veže i tradicionalno hodočašće na Gospin otočić. Osim toga, 24. i 25. kolovoza slave se Dani zaštitnika grada Nina sv. Marcele i sv. Anselma gdje se okupljaju vjernici, ali također i veliki broj turista.

Prema službenim podacima (stanje na dan 31.12.2015.), koji se odnose na kategorizirane objekte, područje Grada Nina raspolaže s kapacitetom od 10.651 kreveta, odnosno s 8,16% smještajnih kapaciteta Zadarske županije (ukupno 130.577 – stanje 10.10. 2015.).

Od ukupnog broja raspoloživih smještajnih kapaciteta, točno polovica otpada na kampove, privatni smještaj čini nešto manje od trećine ukupnih kapaciteta (30,99%), te gotovo petinu (19%) čini smještaj u aparthotelima i apartmanskim naseljima.

Sektor djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (turizam), pokretač je gospodarskog života i najperspektivnija razvojna grana ovog područja. Na velika trgovačka društva iz ove branše vezani su obrti i domaćinstva koja se bave turizmom, građevinari koji grade, opremaju i održavaju objekte, te brojni dobavljači.

Start typing and press Enter to search

hrCroatian