Nin privukao brojne goste: “Gore je u Švedskoj, zato smo i pobjegli”

 In Iz medija, Najnovije

Zadarska županija među četiri je najtraženija odredišta. Ondje se trenutačno odmara oko 130 tisuća gostiju. U prvih osam dana kolovoza ostvarili su 72 posto dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani, a kad je riječ o noćenjima, tu stoje još bolje – dosegnuli su 78 posto prošlogodišnjeg rezultata.

Rezultati su nadmašili sva očekivanja. U županiji je ovih dana najviše gostiju iz Slovenije, čak više nego lani. Slijede Nijemci te Poljaci koji su također premašili  prošlogodišnje brojke. Nešto više ih je u privatnom smještaju, a podjednako u kampovima, hotelima i marinama. Gosti su se rasporedili po cijeloj županiji, no najviše ih je na Viru, a i ostali otoci stoje odlično.

I Nin je ove godine potvrdio da je u samom vrhu hrvatskog turizma. Špica sezone donijela je 77 posto prošlogodišnjeg prometa u privatnom smještaju. Korona-zatišje u predsezoni ondje su iskoristili za dovršetak obnove mostova stradalih u poplavi, a i grad i plaže zasjali su u novom svjetlu.

Kilometarske ninske pješčane plaže, koje su ove sezone posebno uređene, privlače brojne goste. Istodobno osiguravaju sve potrebne epidemiološke uvjete.

– Četvrtu godinu se vraćamo. More je izvrsno, čisto, nije duboko, idealno za djecu, kaže Waldemar iz Njemačke, kojeg korone, kaže, uopće nije strah.

– Gora je situacija bila u Švedskoj, zato smo i pobjegli, kaže Anita iz BiH.

– Vaša strana Jadrana ljepša je nego ona u Italiji, suprug je Talijan, kaže Denise iz Njemačke.

– Da, u Hrvatskoj je nekako sve mirnije, komentira Yuhan iz Njemačke.

Neobično mirno ninske su ulice izgledale prije samo dva i pol mjeseca. Ovih dana slika je nadmašila sva očekivanja.

– Prvi put smo ovdje i izvrsno nam je, kaže Madlene iz Njemačke.

– Gradić po mjeri, ugodan i lijep, komentira Anja, također iz Njemačke.

– 30. 7. imali smo 71 posto turističkog prometa u privatnom smještaju, dok na današnji dan imamo čak 77 posto. Moramo biti zadovoljni, čak je to ono što nismo mogli ni sanjati, kaže Marija Dejanović, direktorica TZ Nina.

Zadovoljni su i obrtnici, ugostitelji. Mjesta u pojedinim restoranima rezerviraju se dan, dva unaprijed.

– Bolje nego što smo se nadali da bi moglo biti. Trenutno. Neće nadoknaditi izgubljene ožujak, travanj, svibanj i početak lipnja, rujan i listopad ne znamo što će još biti. Kako sad stvari stoje je super, kaže ugostitelj Oleg Glavan.

– Krajem srpnja je nešto krenulo, početkom kolovoza… Nadamo se da će biti dobro, kaže obrtnik Ante Ćurko.

I grad je izašao u susret oslobodivši ih naknada za javne površine.

– Imaju one najosnovnije troškove koje grad ima kao npr. montažu kućica, pulteva…, kaže gradonačelnik Nina Emil Ćurko.

U Ninu do kraja sezone očekuju ostvariti 70 posto prošlogodišnjih prihoda. Osnovni je preduvjet zadržati dosadašnju dobru epidemiološku sliku.

IZVOR: vijesti.hrt.hr

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian