Nin je apsolutni rekorder po proračunskim prihodima i suficitu

 In Iz medija, Obavijesti

Grad Nin iznimno je povećanje prihoda i suficit proračuna ostvario prodajom velikog gradskog zemljišta trgovačkom lancu Plodine, te donacijama za sanaciju šteta od prošlogodišnje poplave.

Uz Nin, prihode iznad 10.000 kuna po stanovniku ima još jedino Novalja, šest gradova ima prihode veće od devet tisuća kuna po stanovniku, a pet između osam i devet tisuća kuna. Najviše gradova, njih 32 ima prihode između tri i četiri tisuće kuna po stanovniku, a deset s dna liste ih ima prihode ispod tisuću kuna po stanovniku. Analiza pokazuje da i dalje najbolje prihode ostvaruju gradovi na obali,  pa tako među prvih 25 gradova s prihodom višim od 6.000 kn po stanovniku na moru nisu samo Zagreb, Obrovac, Vukovar i Pazin.

Prema analizi izvršenja proračuna gradova koju je objavio Institut za javne financije, u 2017. godini je grad Nin ostvario najveće prihode po stanovniku, ali i najveći suficit po svakom svom građaninu. Tako je po prihodima po stanovniku „skinuo“ s trona Novalju, koja je u 2016. ostvarila najveće prihode po stanovniku. Kao i prošle godine, analiza je pokazala da najveće prihode po stanovniku, ali i prihode u totalu ostvaruju gradovi na obali.

Naime, analiza IFJ-a je pokazala da grad Zagreb s 6,57 milijardi kuna ostvaruje gotovo 42% ukupnih prihoda svih gradova, a izuzme li se glavni grad naše zemlje, koji ipak ima status županije i ne može se uspoređivati s ostalima, po ukupnim su prihodima najjači Split sa 792 milijuna kuna i Rijeka sa 671 milijuna. Slijedi Dubrovnik s prihodom od 401 milijuna kuna, a tek je na četvrtom mjestu jedan kontinentalni grad – Osijek, s 387 milijuna kuna, dok je na petom mjestu Zadar, s 362 milijuna.

Grad Nin s manje od tri tisuće stanovnika prednjači po ukupnim prihodima po stanovniku u 2017. godini, 13.600 kuna po glavi, ukupno gotovo 40 milijuna kuna. Analiza servisa Gradonačelnik.hr pokazuje da je taj grad daleko ispred ostalih i po ostvarenom suficitu po glavi stanovnika, od čak 5858 kuna, odnosno čak 17 milijuna kuna. Inače, suficit su ostvarila 62 grada, dok ih je 68 bilo u deficitu (Zagreb je izuzet).

Kako je rečeno iz grada Nina, velik suficit i značajno povećanje prihoda može se s jedne strane pripisati prodaji velikog gradskog zemljišta za trgovački centar Plodine, ali i donacijama iz državnog proračuna i od nekih tvrtki zbog velikih šteta koje je Nin pretrpio u poplavi koja ga je pogodila u rujnu 2017. godine. Grad je velik dio suficita sredstava od 17 milijuna kuna već utrošio do 30. lipnja ove godine na saniranje šteta nastalih u poplavi, saniranje plaža i uređenje šetnica, dok se ostatak namjenski ima utrošiti na komunalnu infrastrukturu i daljnje saniranje šteta.

Na drugom mjestu po ostvarenom prihodu proračuna po stanovniku je Novalja, koja jedina osim Nina ima prihode po stanovniku veće od 10.000 kuna. Novalja je prošle godine bila na prvom mjestu, zahvaljujući, osim turizmu, sređivanju podataka o nekretninama. Novalja je, naime, napravila kompletnu novu bazu podataka i katastar nekretnina, te je ustanovila da su tisuće nekretnina bile izvan sustava. Uvođenje reda je značajno povećalo prihode od komunalne naknade.

 

Izvor: ezadar.rtl.hr

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian