Nin: Hrvatske ceste završile obnovu u poplavi stradalih mostova

 In Iz medija, Obavijesti

U Ninu je završena obnova mostova stradalih u velikoj poplavi u jesen 2017., koji će za nekoliko dana ponovo biti uporabivi, a u njihovu rekonstrukciju, učvršćenje te uređenje uloženo je 30 milijuna kuna, izvijestili su jučer iz Hrvatskih cesta (HC), nositelja tog projekta.

-Uz sve projekte cestovnog povezivanja koje radimo, ponosni smo što možemo sudjelovati i u očuvanju vrijednih spomenika kulture, poput mostova u Ninu. Rekonstruirani su najsuvremenijim metodama i znanjima domaće tvrtke Spegra i danas izgledaju kao replika mostova prije nego ih je poplava oštetila- naglašavaju iz HC-a povodom dovršetka tih radova.

Riječ je o Gornjem i Donjem most u Ninu iz 16. stoljeća, koji su pretrpjeli ogromnu štetu i postali simboli velike poplave rujnu 2017. u Zadarskoj županiji. Radovi su trajali godinu i pol, tijekom kojih je u sklopu rekonstrukcije mostova obavljeno novo temeljenje i statičko učvršćivanje konstrukcije, injektiranje postojećeg kamenog nasipa ispod mostova, izrada slivnog kanala te uređenje javnih površina i infrastrukture koja prolazi kroz mostove. Uklonjen je i mulj nanesen u poplavi ispod mostova, kao i drugi materijali koje je bujica nanijela.

Poručivši da mu je drago što je hrvatska Vlada ukazala povjerenje HC-u za taj projekt, predsjednik Uprave te cestarske tvrtke Josip Škorić istaknuo je da je realizacijom tog projekta grad Nin vraća svoju poznatu vizuru i ljepotu.

Nin ima snažnu ulogu u hrvatskoj povijesti, a mostovi kao i voda koja ih je tako često rušila dio su identiteta grada. Vjerujem da će građani i posjetitelji uživati u pogledu na mostove kakvi su nekad bili, no ovaj put su i znatno čvršći nego do sada u dugoj povijesti. Zajedničkim snagama s izvođačem radova projekt je završen, a kulturna baština očuvana«, u ovog područja – kazao je Škorić.

Radove je izvela hrvatska tvrtka Spegra, u 30-godišnjoj tradiciji specijalizirana za obnovu konstrukcija kulturne i povijesne baštine, koja je uz ostalo obnavljala Stari most u Mostaru, mostove od Ploča i od Pila u Dubrovniku, Pavića most na Cetini, dubrovački Knežev dvor, Jupiterov hram u Splitu te Hvarski arsenal, koji je za uspješno izvedenu obnovu nedavno nagrađen i nagradom Europske komisije “Europa nostra”

-Sanacija mostova je naša svakodnevica, no mostovi u Ninu specifični su jer su i spomenici kulturne baštine. Svaki je most izazov i ima svoje specifičnosti, ali posebno poštovanje izaziva kad radiš na nečemu što ima povijesnu vrijednost. To mogu raditi samo posebno obučeni ljudi i ponosan sam što u Hrvatskoj imamo specifična znanja, kapacitete te mehaniku za tako delikatne radove- istaknuo je direktor Spegre Berislav Borovina.
Iz HC-a još dodaju da su svi radovi izvedeni u suradnji s konzervatorskim odjelom iz Zadra. (Grad Nin/ zadarskilist.hr)

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian