Kulturno umjetničko društvo « Branimir » Nin
Kultura

Kulturno umjetničko društvo « Branimir « Nin osnovano je 1996. godine s osnovnim ciljem brige i unaprijeđenja tamburaške glazbe u Ninu, njegovanja narodnih običaja te okupljanja mladeži i građanstva kroz aktivnosti kulturno umjetničkog amaterizma. Povod osnivanja društva bio je formirani tamburaški orkestar pri osnovnoj školi o kojem je valjalo pomnije brinuti i razvijati glazbenu aktivnost na tamburici. Lokalna samouprava od prvih dana osnivanja tamburaškog orkestra pri školi podupire financijskim sredstvima kulturno umjetnički amaterizam i bez te financijske pomoći amaterizam bi se teško tako uspješno razvijao.

O dugoj tradiciji tamburaške glazbe u Ninu saznajemo iz povijesnih izvora koji govore da se tamburica svirala u najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu još u 19. st. Arhivski tragovi govore o iznimno uspješnom tamburaškom zboru u tridesetim godinama prošlog stoljeća, a bilo je još nekoliko pokušaja obnavljanja zbora, no najuspješniji se pokazao ovaj posljednji.

Izuzetne društvene okolnosti, prvenstveno vrijeme poslije Domovinskog rata i činjenica da u kraljevskom Ninu nije bilo organiziranih slobodnih aktivnosti, utjecale su na poketanje tamburaštva što je rezultiralo visokim rezulatima na Nacionalnim festivalima tamburaške glazbe u Osijeku. Budući je postojala tradicija i obiteljska ljubav prema tamburici, proizašla iz činjenice da je ranije netko od predaka svirao taj instrument, roditelji su djecu bodrili i stoga su se na tom instrumentu u Ninu događala prava virtuozna čuda. Tamburaški orkestar je osvojio 2 brončane, 4 srebrne i 6 zlatnih Plaketa Tamburara Paje Kolarića na nacionalnom festivalu tamburaške glazbe u Osijeku.

Dobitnici su visokih nagrada i priznanja od kojih vrijedi istaknuti dvije nagrade Zadarske županije i nagradu Europske federacije turističkih novinara za kulturološki doprinos razvoju turizma. Ostvarena su mnogobrojna gostovanja u zemlji i inozemstu, a s klapom « Intrade » iz Zadra izdana je kazeta i CD. Zahvaljujući velikoj društvenoj brizi tijekom 2009. godine proslavljena je petnaesta obljetnica kontinuiranog djelovanja tamburaškog orkestra u Ninu koji je na polju kulturno umjetničkog amaterizma proslavio povijesni grad Nin.

Vrijedno je također navesti još nekoliko sekcija koje su djelovale unutar društva. Folklorna skupina je djelovala od 1997.-1999. god., a dramska grupa od 2000.– 2002. god. Pored slavnih tamburaša najbolje se razvila sekcija mažoretkinja koja je najprije djelovala od 1997. – 2000. god., a ponovno obnovljena 2002. god. uspješno je djelovala do 2008. god. U aktivnostima kulturno umjetničko društvo «Branimir » prati veliki broj sponzora i donatora, a u brižljivoj evidenciji tijekom proslave 15. obljetnice Tamburaškog orkestra u Ninu održane dana 7. lipnja 2009. utvrđen je broj od dvijestojednog dobročinitelja.

Kulturno umjetničko društvo "Kuntrada" Zaton
Kultura

Klapa Condura Nin
Kultura

Mažoretkinje
Kultura

Crkveni zbor Sv. Marcele
Kultura

Udruga žena „Aenona“
Kultura

Kulturno ljeto u Gradu Ninu
Kultura

Već samim osnutkom Grada Nina osjetila se potreba značajnijeg promišljanja kulturne strategije, kako zbog svog specifičnog značenja u povijesti i kulturi Republike Hrvatske, tako i zbog svoje turističke orijentacije. Da ne bi ostao kruti spomenički grad sa ruralnim običajima pokušavamo osmisliti takav sadržaj ninskog kulturnog ljeta koji će privući posjetitelje iz urbanih i ruralnih sredina, kao i turiste kojih je nemali broj tijekom ljeta na ovom području.

Već nekoliko godina za redom sva kulturna događanja tijekom ljeta održavaju se na ljetnoj pozornici kod crkve Svetog Križa u Ninu, a nezaobilazni su sadržaji koncerti klapskog pjevanja, kazališne predstave i koncerti klasične glazbe.

Bibliobus - Nin - raspored

Poštovani,

na sljedećem linku možete provjeriti raspored dolazaka bibliobusa Gradske knjižnice Zadar.

Bibliobus: Aktualno (gkzd.hr)

Start typing and press Enter to search

hrCroatian