Kraljičina plaža u Ninu najduža je pješčana plaža u Hrvatskoj

 In Iz medija

Duge prirodne pješčane plaže Nina ukupne dužine 8000 m jedan su od njegovih zaštitnih znakova i impresivna slika koju pamte posjetitelji najstarijega hrvatskoga kraljevskog grada. Prema izboru američkog Travel Channela Kraljičina plaža uvrštena je među 100 najljepših plaža svijeta.

Kraljičina plaža po mnogočemu je jedinstvena. Najduža je hrvatska pješčana plaža, a njezino je ime povezano s legendom.

Naime, za vrijeme boravka u Ninu prvi hrvatski kralj Tomislav, promatrajući s kraljicom nezaboravne izlaske sunca s pogledom na planinu Velebit od kojeg zastaje dah, uživao je u rijetkim opuštenim trenucima. Zanimljivost je i to da na putu do plaže treba prijeći desetak metara dugi plićak.

U blizini plaže najveći je lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj. Još je kraljica Jelena oblagala svoje tijelo tim blatom, a 1960. Nin je upisan kao lječilišno mjesto na moru s organiziranim Lječilištem Nin na otvorenome gdje se tijekom ljetnih mjeseci terapija pod medicinskim nadzorom odvija već gotovo 60 godina.

Do plažnog dijela izgrađena je mreža pješačkih drvenih staza kroz jedinstveno bioraznoliko područje gdje „rame uz rameˮ leži čak četiri staništa mreže NATURA 2000 s endemskim i rijetkim biljnim vrstama. Upravo takvo oblikovanje prirode, prema tumačenju biologa, predstavlja prirodni botanički vrt jedinstven u Hrvatskoj, a možda i u Europi.

Zbog plitkog i toplog mora posebno je privlačna obiteljima s bebama i malom djecom te ljudima starije životne dobi, a izvan glavne sezone omiljeno je mjesto za duge romantične šetnje.

 

 

IZVOR: ezadar.net.hr

 

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian