Kinezi posjetili Županiju, Sveučilište, Opću bolnicu i Nin

 In Iz medija

U srijedu je Zadarsku županiju posjetilo izaslanstvo kineske provincije Jiangxi predvođeno zamjenikom guvernera Narodne vlade te provincije Sun Jushengom. U njegovoj pratnji bili su Ding Xiaoqun- ravnatelj Komisije za javno zdravstvo, Zhang Wei- predsjednica bolnice br.1 pripojene Sveučilištu u Nanchangu, Liu Jichun- predsjednik bolnice br.2 pripojene Sveučilištu u Nanchangu i Zou Qingqin- zamjenik voditelja Odsjeka Narodne vlade provincije Jiangxi.

Njih je u Domu županije primio župan Božidar Longin sa zamjenicima Šimom Vickovićem i Šimom Mršićem i suradnicima te ih upoznao sa osnovnim geografskim obilježjima, prometnom povezanošću te razvojnim mogućnostima. Naglasio je kako sa središnjim položajem na Jadranu imamo priliku postati intermodalno regionalno čvorište te posebno izdvojio Luku Gaženica koja ima najmoderniji putnički terminal i koja upravo sa kineskim koncesionarom razvija i dio teretne luke. Naveo je i mogućnost daljnjeg razvoja Zračne luke Zadar te okolnih gospodarskih zona koje su na 1000 ha spremne za prihvat novih investitora. Rekao je i da smo u Prostornom planu pripremili nova područja za izgradnju turističkih zona u Pagu, Ninu, Šepurinama, Novigradu, otoku Ugljanu i Biogradu na moru, da smo prvi u Hrvatskoj izradili Atlas vjetra te da smo poznati kao čarter destinacija. Posebno je naglasio kako imamo najstarije Sveučilište, ali i najstariju bolničku djelatnost na ovim prostorima, stoji u izvješću Zadarske županije.

Zahvalivši županu na prijemu, zamjenik guvernera Narodne vlade provincije Jiangxi Sun Jusheng rekao je kako Zadarska županija ima puno više mogućnosti za razvoj od njihove provincije koja ima blizu 42 milijuna stanovnika na površini od 166.900 metara četvornih. Provincija Jiangxi nalazi se na jugoistoku Kine, poznata je po poljoprivredi, 63 posto čine zelene površine, šume i plantaže, a najveće slatkovodno jezero u Kini nalazi se u njihovoj provinciji. Naglasio je kako ih zanima mogućnost uspostave međunarodne regionalne suradnje, promicanje razmjene iskustava i suradnje između dvije regije na području javnog zdravstva, medicinske njege, obrazovanja, kulture i turizma. Zanima ih i mogućnost razmjene studenata u okviru studijskih programa i državnih stipendija, međunarodna suradnja sa Sveučilištem u Zadru, razvoj prijateljskih i poslovnih odnosa između njihove provincije i Zadarske županije sa ciljem zajedničkog razvoja.

Kinesko izaslanstvo posjetilo je i Sveučilište u Zadru gdje su održali sastanak sa predstavnicima Sveučilišta prorektorom izv. prof. dr. sc. Slavenom Zjalićem, prorektoricom prof. dr. sc. Ivankom Stričević , pročelnicom Odjela za zdravstvene studije doc.dr.sc. Natašom Skitarelić te suradnicima.

Nakon što su predstavili Sveučilište, posebno Odjel za zdravstvene studije, predstavnici Sveučilišta naglasili su kako im je cilj uspostaviti suradnju s kolegama te da su otvoreni za svaki oblik suradnje. Naglasili su kako svake godine na svojih 27 odjela u 7 područja znanosti imaju oko 150 dolaznih studenata u sklopu europskih programa razmjena studenata, a da je Odjel za zdravstvene studije vezan uz zadarsku Opću bolnicu koja čini bazu praktičnog obrazovanja. Obje strane zainteresirane su za razmjenu profesora i studenata u zdravstvenim studijima, posebno u dijelu obavljanja stručne prakse u bolnicama, pa se uskoro očekuje i potpisivanje pisma namjere za uspostavljanje suradnje.

Gosti iz provincije Jiangxi obišli su zatim Opću bolnicu Zadar gdje ih je ravnatelj OB Zadar Željko Čulina upoznao sa poviješću bolnice i današnjim poslovanjem , a zatim u pratnji ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Zorana Škrgatića i novu zgradu Poliklinike, dio u kojem djeluje Zavod za javno zdravstvo.

Na kraju svog posjeta Zadarskoj županiji, kinesko izaslanstvo posjetilo je Grad Nin. Gradonačelnik Emil Ćurko upoznao ih je s poviješću Nina i najvažnijim gospodarskim granama te zatim predstavio projekt izgradnje lječilišnog centra Ninsko blato. Zdravstveno turistički centar radi se u suradnji s Tankerskom plovidbom Zadar koja je izradila projektnu dokumentaciju, a sada traže investitori za ovaj projekt vrijedan oko 50 milijuna eura, javljaju iz Zadarske županije.

 

IZVOR: ezadar.rtl.hr

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian