INVESTICIJA U BUDUĆNOST U Ninu otvoren dječji vrtić »Morska vila«

 In Iz medija, Obavijesti

U vrtiću je zaposleno 20 djelatnika, od čega 14 odgojiteljica. Ima kapacitet za upis 92. djece, a kako se jučer moglo čuti, sva mjesta su već popunjena.

Presijecanjem vrpce u Ninu je svečano otvoren dugoočekivani novoizgrađeni dječji vrtić »Morska vila« vrijedan 9,3 milijuna kuna. Gradnja je trajala godinu dana, a sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 6,6 milijuna kuna i Grada Nina koji je podmirio preostali dio. U vrtiću je zaposleno 20 djelatnika, od čega 14 odgojiteljica. Ima kapacitet za upis 92. djece, a kako se danas moglo čuti, sva mjesta su već popunjena pa je gradonačelnik Emil Ćurko već najavio skoro proširenje netom otvorenog vrtića ili gradnju još jednoga izražavajući nadu da će se trend rasta stanovništva po kojem se Nin smjestio na četvrto mjesto u državi i nastaviti.
– Ovo je veliki i značajan projekt za grad Nin. Zato želim zahvaliti prije svega roditeljima na strpljenju, ali i svim onima koji su sudjelovali u projektu počevši od izvođača radova, tvrtke Lavčević, do projektanta, nadzora, naše Županije i Vlade koja nam je omogućila da putem natječaja dođemo do sredstava iz EU fondova. Kao što znate, na prvom natječaju nismo uspjeli proći zbog našeg visokog indeksa razvijenosti. Ali smo prošli na drugom natječaju i dobili potrebna sredstva, kazao je Ćurko te podsjetio na loše stanje u ovom malom povijesnom gradiću u vrijeme kad je dobio svoj prvi gradonačelnički mandat.

Vrtić po mjeri djece

– Svi se sjećate u kakvom je stanju bio Nin prije 14 godina. Stara jezgra bila je zapuštena, a unutar nje i spomenik nulte kategorije. Pokrenuo sam uređenje povijesne jezgre, a onda smo krenuli i u izgradnju okolice. Uz skroman proračun smatram da smo puno napravili i da se to vidi, zaključio je gradonačelnik Nina.
– I ja, a i svi zaposlenici, presretni smo što smo dobili novi i suvremeno opremljeni prostor. dugo smo na njega čekali, ali sada evo imamo pet odgojno-obrazovnih skupina, od čega dvije jasličke i tri vrtićke skupine. u svom radu pratimo suvremeni kurikul, a njegov cilj je u neovisni razvoj, učenje, odgoj i obrazovanje djece razvojem dječjih kompetencija. Za ostvarivanje tih ciljeva potrebni su nam dobri uvjeti, a to sada imamo. Dobili smo vrtić po mjeri djece u kojem ćemo ih pripremati ne samo za školu, već i za život, poručila je ravnateljica vrtića Irena Ćuk.
Otvorenju vrtića nazočio je i župan Božidar Longin sa suradnicima, a ovom prilikom izrazio je zadovoljstvo što je netom otvoreni vrtić već popunjen.
– Zadovoljstvo je izdvajati sredstva za mjeru koja ima ovakve rezultate. Čestitam na tome i želja mi je da me što češće zovete upravo na ovakve susrete, kazao je zadarski župan dodajući kako zna da je polazak u vrtić stresan i za djecu i za roditelje, no da vjeruje kako će se uz zaposlenike u novom ninskom vrtiću i u prostoru koji su dobili, djeca osjećati dobro, a njihovi roditelji mirno jer su im djeca u dobrim rukama.

Presretni roditelji

Otvorenju vrtića nazočili su i brojni roditelji koji nisu krili zadovoljstvo što su se konačano otvorila vrata vrtića.
– Imam troje djece, ja i suprug radimo, i zaista nam je bilo teško snalaziti se. Presretni smo što se vrtić otvorio i što smo riješili problem, kazala nam je jedna majka, a druga, u sličnoj situaciji, no sa jednim djetetom, kazala je kako je odahnula jer više ne mora dijete ostavljati kod rodbine i snalaziti se na svakojake načine. Ohrabrilo ju je to, kaže, i na razmišljanje o prinovi.
Svečanost su okrunili upravo mališani koji pohađaju vrtić nastupom uz pjesmu »Kad si sretan«. I zaista, tu sreću su i pokazali.

 

IZVOR: zadarskilist.hr

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian