Hrvatski nadbiskup proglašen počasnim građaninom talijanskog grada Turi

 In Iz medija, Obavijesti

Građani Turija priredili su svečani doček uz veliki natpis na hrvatskom jeziku: „Dobro došao, ekscelencijo, naš dragi sugrađanine“, a te riječi na hrvatskom jeziku školska djeca ponovila su nekoliko puta tijekom dolaska nadbiskupa Želimira Glazbeni sastav odsvirao je talijansku europsku i hrvatsku himnu.

Tijekom svoga sudjelovanja na susretu biskupa mediteranskih zemalja, koji se održava od 19. do 23. veljača 2020. u talijanskom gradu Bari pod geslom: „Sredozemlje – granica mira“, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, pohodio je, 21. veljače obližnji južnotalijanski grad Turi gdje mu je gradonačelnica Tina Resta u svečanoj dvorani gradske Vijećnice dodijelila povelju počasnog građanina grada Turi. Povod za dodjelu povelje počasnog građanina jest dio relikvija sv. Oronza koje je drevna župa Nin u Zadarskoj nadbiskupiji darovala gradu Turi koji stoljećima svečano časti ovog sveca kao svoga nebeskog zaštitnika. Sv. Oronzo, ranokršćanski mučenik iz 1. st. nakon Krista, prvi biskup i zaštitnik talijanske nadbiskupije Lecce. Sv. Oronzo te naslovnik župe u južnotalijanskom gradu Turi, „Nekoliko puta se dokazao kao nenadmašni i dragocjeni prijatelj, poznavatelj i štovatelj povijesti, najboljih tradicija i vjere Turija, dajući našoj gradskoj zajednici neprocjenjivi dar, čuvenu relikviju, fibiju našeg patrona te učinio da grad Turi bude podignut na izvrsno dostojanstvo svetišta sv. Oronza među stanovnicima njegove zemlje Apulije“, stoji u obrazloženju dodjele ovog priznanja, prenosi KTA.

U Turiju je organiziran svečani doček, a dobrodošlicu nadbiskupu Želimiru i biskupu šibenskom mons. Tomislavu Rogiću, koji kao delegat Hrvatske biskupske konferencije također sudjeluje na spomenutom susretu u Bariju, poželjeli su: biskup biskupije Conversano-Monopoli mons. Giuseppe Favale, bivši apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppe Pinto koji je umirovljen zbog zdravstvenih razloga, zatim predsjednik pokrajine Apulije dr. Michele Emiliano, gradonačelnica Resta i nadžupnik Turija don Giovanni Amodio koji je, zajedno s ostalom trojicom župnika u tom gradu i članovima pastoralnog vijeća, predložio dodjelu ovog priznanja pastiru Zadarske nadbiskupije.

Građani Turija priredili su svečani doček uz veliki natpis na hrvatskom jeziku: „Dobro došao, ekscelencijo, naš dragi sugrađanine“, a te riječi na hrvatskom jeziku školska djeca ponovila su nekoliko puta tijekom dolaska nadbiskupa Želimira Glazbeni sastav odsvirao je talijansku europsku i hrvatsku himnu.

Nakon ove svečanosti, nadbiskup Želimir predvodio je u prepunoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u središtu grada svečano Euharistijsko slavlje u zajedništvu s trojicom spomenutih biskupa i uz koncelebraciju desetak svećenika. U prigodnoj propovijedi nadbiskup Želimir oslonio se na riječi iz misnog odlomka poslanice sv. Jakova apostola: „Jer kao što je tijelo bez duha mrtvo, tako je i vjera bez djelâ mrtva“ (Jak 2,26). Zahvalivši na dodijeljenom priznanju i srdačnoj dobrodošlici, nadbiskup Želimir potaknuo je okupljene vjernike nasljeduju primjer svoga velikog zaštitnika sv. Oronza kojeg štuju dušom i srcem, riječima te da djelima svjedoče Isusa Krista kome su povjerovali. Nakon Svete mise nastavljeno je slavlje u ugodnom druženju.

Nadbiskup Želimir podsjetio je da su Sveti Oronzo bio je suvremenik apostola Pavla koji je rođen je u talijanskom gradu Lecce. Krstio ga je učenik sv. Pavla Tit Just koji ga je i doveo apostolu naroda u Korint gdje ga je Pavao posvetio za biskupa. Sv. Oronzo vratio se potom u svoju zemlju Apuliju te živio u jednoj špilji u gradu Turiju i naviještao radosnu vijest u tamošnjim katakombama u vremenu progonstva kršćana. Podnio je mučeništvo 68. godine u vremenu cara Nerona. Nakon što su barbari razorili grada Lecce, od ovog mučenika sačuvana je samo kost-fibula koja se od 11. st. čuva u Ninu u riznici župne crkve sv. Anselma, nekadašnje ninske katedrale. Kosti sv. Oronza donio je na dar ninskom biskupu Papin izaslanik prigodom ponovne uspostave Ninske biskupije 1074. godine.

„Kada su Turiju 2018. godine saznali da u Ninu postoje sačuvane relikvije sv. Oronza, pozvali su me u grad Turi pa sam u kolovozu te godine sudjelovao na velikom jubileju 1950. godina mučeništva sv. Oronza. Predvodio sam Misu uočnicu i sudjelovao na središnjem Euharistijskom slavlju koje je predvodio tadašnji prefekt Kongregacije za proglašenje svetih kardinal Angelo Amato“, kazao je nadbiskup Želimir te dodao da su za tu prigodu, uz posredovanje Apostolske nuncijature i uz poštivanje propisa Ministarstva za kulturu RH, u Turi iz Nina donošene relikvije sv. Oronza koje su u tom talijanskom gradu boravile 11 dana. Usporedio je svečanost slavlja sv. Oronza sa slavljem sv. Vlaha u Dubrovniku uz zastave, narodnu nošnju i pucnjavu i kazao da je riječ o pučkoj svečanosti prožetoj velikim poštovanjem prema njihovom svetom zaštitniku

„Uz zahvalu za posuđeni moćnik, oni su prošle godine organizirali hodočašće u Nin kako bi zahvalili svome svetom zaštitniku za njegovu nazočnost među njima. Tada smo im darovali dio kosti sv. Oronza. Za tu prigodu oni su napravili prekrasni moćnik i stavili taj komadić relikvije sv. Oronza puno radosti da ga mogu častiti u svojoj župi i svom gradu Turi“, rekao je nadbiskup Želimir Puljić. Naime, tom je prigodom grupa od 60 hodočasnika na čelu s nadžupnikom don Giovannijem Amodiom i gradonačelnicom Restom došla je u pohod Zadarskoj nadbiskupiji i u gradu Ninu te sudjelovala na svečanom Misnom slavlju“. Tom prigodom su gradonačelnik Nina Emil Ćurko i gradonačelnica Turija Tina Resta u vijećnici Grada Nina potpisali sporazum o prijateljstvu i bratimljenju ta dva grada na temelju povezanosti sv. Oronza.

IZVOR: Dnevnik.ba

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian