“Gradsko oko” u Ninu: Program za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada

 In Iz medija, Obavijesti

Deveta točka dnevnog reda na sjednici Gradskog vijeća Nina bila je donošenje Odluke o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada na području Grada.

Pročelnik U.O. za komunalne poslove, gosp. Jozo Mustać obrazložio je kako je Zakon o održivom gospodarenju otpadom propisao je obvezu donošenja odluke o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada. Međutim pored uvođenja mjera građani doista otpad odlažu svukuda. Sve aktivnosti su prebačene na komunalno redarstvo.

Instalirali smo program „Gradsko oko“ putem čije će se aplikacije moći porukom dojavljivati što se događa na terenu. Hrvatske šume su nadležne za čišćenje na svom području, kazao je.

Vijećnik Šime Glavan komentirao je kako ljudi preko tjedna rade nemaju vremena nositi otpad tim danima već subotom kad su slobodni a na taj dan nailaze na zaključana vrata. Trebalo bi radno vrijeme tog djelatnika preraspodijeliti tako da subotom radi a da je npr. ponedjeljkom slobodan. Pravnim osobama bi trebalo zabraniti odbacivanje otpada jer one to u stavkama svojih troškovnika uredno naplate, te su isti dužne voziti na gradsku deponiju u Zadar.

Gradonačelnik Emil Ćurko naglasio je kako se ne smije stvarati neku novu veliku deponiju jer bi je u kratko vrijeme prepunili.

– Gradsko poduzeće je dobilo jedno veliko skladište, a nominiramo za reciklažno skladište koje će od njega biti udaljeno 50 metara. Također je istaknuo kako se ne smije naplaćivati odlaganje otpada.

Nakon rasprave Odluku o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada na području Grada Nina Gradsko vijeće prihvatilo je s 12 glasova ZA i 1 glas SUZDRŽAN.

 

Izvor: ezadar.rtl.hr

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian