Grad Nin se među prvima prijavio na projekt WiFi4EU

 In Obavijesti

 

Grad Nin se 15. svibnja 2018. godine, među prvima prijavio na raspisani program WiFi4EU kojim bi se omogućilo uvođenje besplatnog interneta od strane Europske komisije.Zanimljivo je kako je ključni kriterij za podjelu prvih 1.000 vaučera bila brzina prijave, a 18.500 prijavljenih gradova i općina na razini cijele EU u 13 sati krenulo je u prijavu zbog čega je sustav krahirao, a stranica čitav dan ostala nedostupna.

Za 15 vaučera, koliko ih u ovom prvom pozivu pripada Hrvatskoj, do utorka se prijavilo 390 općina i gradova. Svi oni koji se u utorak nisu uspjeli probiti i u prvim stotinkama prijaviti za vaučere, imat će još četiri prilike, odnosno četiri poziva u iduće dvije godine.

Europska komisija odlučila je uložiti 120 milijuna eura kako bi kroz projekt WiFi4EU, odnosno vaučere od po 15.000 eura, gradovima i općinama omogućila besplatno uvođenje bežičnog interneta na javnim prostorima. Cilj je smanjenje isključivosti, odnosno omogućavanje pristupa internetu svim građanima EU-a, bez obzira gdje žive i koliko zarađuju.

Trenutno se čekaju rezultati Europske komisije koja odobrava projekte.

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian