Grad Nin i Tamburaški orkestar KUD-a Branimir u dvodnevnom posjetu Novoj Bani

 In Iz medija, Obavijesti

Na Novobanskom sajmu (Novobansky Jarmok) nastupili su i tamburaši KUD-a Branimir iz Nina, koji su svojim izvedbama oduševili tisuće posjetitelja sajma kao i delegacije drugih gradova te hrvatskog Veleposlanika.

Na poziv gradonačelnika slovačkog partnerskog grada Nove  Bana, delegacija Grada Nina vratila s dvodnevnog uzvratnog  posjeta  gdje je boravila s tamburaškim orkestrom KUD-a Branimir.

Dva grada od svibnja 2016. godine imaju potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji unutar kojeg im se uvelike pridružuje i Udruga „Oko  Jadrana“ – Udruga za promicanje međunarodnih Hrvatsko–Češko–Slovačkih te njihova potpredsjednica gospođa Monika Sunara, a od kojih  je prije tri godine i krenula inicijativa za suradnjom navedenih gradova,  kako zbog povijesnih kraljevskih konotacija tako i zbog drugih mogućnosti suradnje institucija i građana.

Četveročlanom izaslanstvu Nina u sastavu (gradonačelnik- Emil Ćurko, viša savjetnica za kulturu i informiranje – Marijana Ramov, direktor  ninskog komunalnog poduzeća – Ivica Stulić te prvi djelatnik operativne službe – Hrvoje Pijaca) kao i njihovim domaćinima na čelu s gradonačelnikom Janom Havranom, na tradicionalnom Novobanskom sajmu koji egzistira više od 2 i pol desetljeća te okuplja brojne izlagače diljem regije, pridružio se i Veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj  gospodin Aleksandar Heina sa suprugom Zvjezdanom, dugogodišnjom  novinarkom i urednicom na HTV-u.

Na Novobanskom sajmu (Novobansky Jarmok) koji se održavao 28. i  29.09.2018.  nastupili su i tamburaši KUD-a Branimir iz Nina, koji su  svojim izvedbama oduševili tisuće posjetitelja sajma kao i delegacije  drugih gradova te hrvatskog Veleposlanika.

Na pozornici Sajma nagrađene su od strane gradonačelnika Nina gospodina Emila Ćurka i tri najbolje fotografije Nina, koje su pobjednice  natječaja koji organizira Nova Bana za svoje građane koji svake godine  posjete ovaj stari hrvatski kraljevski grad.

Nakon posjeta sajmu te kratkog sastanka u vijećnici Nove Bane, delegacija Nina s hrvatskim Veleposlanikom Heinom razgledali su novorealizirane projekte grada partnera Nove Bane, koje im je predstavio   gradonačelnik Nove Bane gosp. Jan Havran.

U sklopu svog boravka u Novoj Bani delegacija Nina posjetila je i srednjovjekovni grad Bansku Stiavnicu, koji svoju dugu tradiciju i postojanje duguje rudnicima zlata i srebra nad kojima je nastao. Zbog izuzetno očuvane srednjovjekovne arhitekture grad je 11. prosinca 1993. upisan na UNESCO-v popis svjetske baštine.

Svoj posjet Novoj Bani delegacija je završila upoznavanjem lokaliteta  Kohutovo s vidikovcem  Haj kao jednoj od bitnijih investicija Grada Nove bane u prošloj godini.

Nakon dojmljivog posjeta institucijama i gradskim tvrtkama Nove  Bane, kao i kulturnim ustanovama te realiziranim projektima koji su financirani sredstvima strukturnih fondova EU, dogovoren je budući  razvoj suradnje, poslovnih aktivnosti, kulture i turizma kao i drugih područja koja su u interesu oba grada za njihov opći napredak.

Izvor: zadarskilist.hr

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian