DANA 7.6.2022.GODINE SE OBILJEŽAVA DAN KRALJEVSKOG GRADA NINA

 In Najnovije, Obavijesti

Svim građanima grada Nina čestitamo dan njihovog Grada!

Danom Grada Nina 07. lipnja i danom kada Hrvatska slavi svoj Dan diplomacije, obilježavamo sjećanje na slavnu ninsku i hrvatsku povijest, na davnu 879. godinu kada je prvi i jedini put u povijesti (osim današnje suverene Hrvatske koju živimo) priznata hrvatska država, a Nin je postao kolijevkom te države.

U ranom srednjem vijeku u doba hrvatskih narodnih vladara 879. godine, vojvoda pod imenom Branimir (879.-892.) vojnim prevratom zbacuje s vlasti kneza Zdeslava, kneza koji se za vrijeme svoje kratke vladavine uvelike počeo okretati Bizantskom carstvu, ne samo politički, već i religiozno, što je izazvalo gnjev kod hrvatskog naroda. Kneza Zdeslava, taj pokušaj da hrvatski narod okrene istoku, stajao je života. Nakon Zdeslavove smrti, Papa Ivan VIII, potaknut odanošću Hrvata Kristu i katoličkoj crkvi, 21. svibnja 879. upućuje Branimiru, novom vođi Hrvata tri pisma.

Ta tri pisma zaprimljena su dana 07. lipnja 879. godine u ninskoj dvorskoj kancelariji.

Prvo pismo upućeno je samom knezu Branimiru, drugo biskupu Teodoziju koji je zajedno s Branimirom stolovao u Ninu i bio je osim crkvenog poglavara i voditelj državne pismohrane, a treće pismo bijaše upućeno svom časnom svećenstvu i svekolikom hrvatskom narodu.

U pismima Papa Ivan VIII upućuje blagoslov sa samog groba svetog Petra, knezu Branimiru, njegovoj državi i hrvatskom narodu.

U to doba neuobičajena je pojava da Papa upućuje blagoslov vladaru koji na prijestolje dođe vojnim udarom, dakle na nezakonit način, kao i činjenica da se jedan Papa obraća samom puku, što ide u prilog činjenici koliko je Papi Ivanu VIII bila važna privrženost naroda na ovim prostorima Katoličkoj crkvi.

U okvirima onodobnog srednjovjekovlja, ovakav čin jednog od najvećih autoriteta Europe, značio je legitimno priznanje jedne države i njezinog vladara.

 

 

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian