Dana 7.6.2019.godine se obilježava Dan kraljevskog Grada Nina

 In Iz medija, Obavijesti

Danom Grada Nina 07. lipnja i danom kada Hrvatska slavi svoj Dan diplomacije, obilježavamo sjećanje na slavnu ninsku i hrvatsku povijest, na davnu 879. godinu kada je prvi i jedini put u povijesti (osim današnje suverene Hrvatske koju živimo) priznata hrvatska država, a Nin je postao kolijevkom te države.

U ranom srednjem vijeku u doba hrvatskih narodnih vladara 879. godine, vojvoda pod imenom Branimir (879.-892.) vojnim prevratom zbacuje s vlasti kneza Zdeslava, kneza koji se za vrijeme svoje kratke vladavine uvelike počeo okretati Bizantskom carstvu, ne samo politički, već i religiozno, što je izazvalo gnjev kod hrvatskog naroda. Kneza Zdeslava, taj pokušaj da hrvatski narod okrene istoku, stajao je života. Nakon Zdeslavove smrti, Papa Ivan VIII, potaknut odanošću Hrvata Kristu i katoličkoj crkvi, 21. svibnja 879. upućuje Branimiru, novom vođi Hrvata tri pisma.

Ta tri pisma zaprimljena su dana 07. lipnja 879. godine u ninskoj dvorskoj kancelariji.

Prvo pismo upućeno je samom knezu Branimiru, drugo biskupu Teodoziju koji je zajedno s Branimirom stolovao u Ninu i bio je osim crkvenog poglavara i voditelj državne pismohrane, a treće pismo bijaše upućeno svom časnom svećenstvu i svekolikom hrvatskom narodu.

U pismima Papa Ivan VIII upućuje blagoslov sa samog groba svetog Petra, knezu Branimiru, njegovoj državi i hrvatskom narodu.

U to doba neuobičajena je pojava da Papa upućuje blagoslov vladaru koji na prijestolje dođe vojnim udarom, dakle na nezakonit način, kao i činjenica da se jedan Papa obraća samom puku, što ide u prilog činjenici koliko je Papi Ivanu VIII bila važna privrženost naroda na ovim prostorima Katoličkoj crkvi.

U okvirima onodobnog srednjovjekovlja, ovakav čin jednog od najvećih autoriteta Europe, značio je legitimno priznanje jedne države i njezinog vladara.

Ove godine Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Emilom Ćurkom odlučila je kako se uslijed realizacije brojnih  infrastrukturnih projekta od kojih je i velik dio građevinskih radova kojima se još uvijek saniraju štete razorne poplave u Ninu, neće na svečan način obilježiti Dan Grada.

Gradonačelnik Grada donio je odluku kako će cjelokupan prihod koji bi se utrošio za reprezentaciju i manifestacije povodom obilježavanja Grada biti  doniran Općoj bolnici Zadar za nabavku aparata, odnosno sustava za neuronavigaciju za Službu kirurgije, čime bi se omogućio znatno veći broj izvođenja zahtjevnih neurokirurških operacija.

Mirni i dostojanstveni Program započet će se polaganjem vijenca na grob poginulog branitelja Alena Glavana te Svetom misom, koju će nakon cjelonoćnog bdjenja povodom obilježavanja 1140. godina od prvog međunarodnog priznanja Hrvatske države s početkom u 10,00 sati predvoditi generalni vikar Zadarske Nadbiskupije mons. Josip Plenkić.

Za najmlađe stanovnike grada bit će upriličena radionice pod nazivom „Kockica o ninskim gladijatorima“, koja će se održati u Muzeju ninskih starina s početkom u 10,00 sati., a za sve ljubitelje autohtonih proizvoda već tradicionalno povodom Dana Grada svečano se otvara Sajam proizvođača „Mareta“, s početkom u 16,00 sati.

Svim građanima grada Nina čestitamo dan njihovog Grada!

 

IZVOR: ezadar.rtl.hr

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian