Birate li odredište ljetnog odmora, zašto to ne bi bio Nin, dvostruka zvijezda – turistička i svemirska

 In Iz medija

Birate li mjesto odmora, zašto ne biste za svoj kraljevski odmor odabrali stari hrvatski kraljevski gradić Nin. To je nevjerojatan gradić s čitavim nizom kulturnih, povijesnih i prirodnih posebnosti. Nalazi se u neposrdnoj blizini Zadra, oaza je mira, ljepote i harmonije toliko potrebne za odmor duše i tijela.

Oduševit će vas svojim šarmom, poviješću, prekrasnim pješčanim plažama te brojnim mogućnostima za zdravstveni i aktivni odmor.

Za Nin su vezane mnogobrojne priče i legende, a zanimljivo je da je posudio svoje ime jednom asteroidu.
Nin je grad duge tradicije i slavne prošlosti, a njegove su mu prirodne znamenitosti osigurale posebno mjesto u hrvatskom i u europskom turizmu. Ali Nin nije samo turistička, već i prava, svemirska zvijezda.

Naime, zahvaljujući dvojici astronoma zvjezdarnice Višnjan u Istri, Damiru Matkoviću, čija je majka iz Nina, i njegovu prijatelju Koradu Korleviću, asteroid koji su otkrili 14. veljače 1996. god. s rednim brojem 10.175, na njihovu inicijativu sada nosi svemirsko ime «Aenona», ime najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada Nina.
Nikako ne slučajno, Aenona je asteroid kojem su određeni svi parametri tako da je njegovo postojanje potvrđeno od svjetskog planetarnog centra Minor Planet sa sjedištem u SAD-u. Doista, Nin je dvostruka zvijezda – turistička i svemirska!

 

Izvor:  hia.com.hr

Povezane objave

Start typing and press Enter to search

hrCroatian